Nyheter och Media

Tre tips för att hantera högre kostnader

Igår höjde Riksbanken styrräntan till 2,5 procent. De räknar med att ytterligare höja till 2,85 under 2023. Om prognosen slår in kan Sveriges Brf:er på sikt räkna med 4,2 procent eller mer i ränta på föreningslånen. Branly ger tre tips för att möta kostnadsökningarna.

Lån och amortering i din Brf

Sveriges Brf:er skulle kunna spara upp till en miljard kronor i räntekostnader om de använde sina kassor till att amortera lånen. Det motsvarar ungefär en tusenlapp per år för en lägenhet på 70 kvadratmeter.

Räntehöjning raderar ut föreningarnas marginaler

Med Riksbankens chockhöjning av styrräntan riskerar flertalet bostadsrättsföreningar att snabbt förlora sina ekonomiska marginaler. Får styrräntan och Riksbankens inflationsprognos fullt genomslag behöver de allra flesta föreningar höja avgiften betydligt inom en snar framtid.

2021 - Året allt började vända?

Efter sommaren är nu nästan alla brf:ers årsredovisningar för 2021 tillgängliga. Jämfört med 2020 hände inte särskilt mycket nytt. Men det finns tydliga spår av att det mesta är på väg att vända.

Branlys VD kommenterar brf:ernas ekonomi i Rapport

Branlys VD, David Sundén, kommenterar Branlys senaste rapport och det ekonomiska läget hos Sveriges brf:er i SVT-Rapport

"Föreningen har mycket bra ekonomi"

I den fjärde delen om bostadsrättsföreningars ekonomi förklarar ekonomie doktor David Sundén varför Sjöstadens föreningar måste rusta sig för ett högre inflationstryck.

Dags att höja avgiften?

Stora avgiftshöjningar väntar mindre välskötta bostadsrättföreningar. Bor du i en ekonomiskt välskött förening finns chansen att högre räntor och inflation inte påverkar din avgift överhuvudtaget.

Minska kostnaderna och öka värdet

I den tredje delen om bostadsrättsföreningars ekonomi förklarar ekonomie doktorn David Sundén hur Sjöstadens föreningar kan hålla ned kostnader och samtidigt öka värdet.

Betalar du grannens p-plats?

I den andra delen i artikelserien om bostadsrättsföreningars ekonomi förklarar ekonomie doktorn David Sundén hur Sjöstadens föreningar kan ändra hyressättningen av sina parkeringsplatser.

Var fjärde Brf i sjöstan kan sänka avgiften

I den första delen i artikelserien om bostadsrättsföreningars ekonomi förklarar sjöstadbon och ekonomie doktorn David Sundén hur föreningarna i Hammarby sjöstad kan sänka medlemmarnas avgifter