Hälften av landets bostadsrättsföreningar kan sänka avgiften
Hälften av landets bostadsrättsföreningar kan sänka avgiften kraftigt. Det framgår av Branlys rapport ”Sveriges Bostadsrättsföreningar 2021”. I takt med att räntorna fallit de senaste tio åren har många föreningar börjat gå med kraftiga överskott. Avgiften i dessa föreningar kan sänkas med nästan 14 procent och ändå ha buffert för att klara en ränteuppgång på 2 procentenheter.

46 procent av landets bostadsrättsföreningar har ett så pass högt sparande att de kan sänka avgiften med drygt 500 kronor per månad för en tvåa eller trea på 70 kvm och ändå ha en buffert för att klara en ränteuppgång på 2 procentenheter. Orsaken till det höga sparandet är att föreningarnas låneräntor mer än halverats de senaste tio åren. Trots lägre räntekostnader har föreningarna inte sänkt avgifterna, tvärtom har de höjts något. De flesta föreningar går därför med överskott. Det framgår av Branlys rapport Sveriges bostadsrättsföreningar 2021.

Resultaten går stick i stäv mot alla de varningar om framtida chockhöjningar av avgiften som cirkulerar i branschen. I och med att räntorna fallit har i stället de flesta föreningarna skapat sig rejäla ekonomiska buffertar.

Det höga sparandet har en positiv sida då de visar att föreningarna har betydande marginaler. Högre kostnader, som en räntehöjning, behöver således inte per automatik leda till avgiftshöjningar.

Baksidan med ett högt sparande är att det inte nödvändigtvis är bra för alla medlemmar, de kan ha användning av pengar på att annat sätt. Ska du dessutom sälja bostaden är det höga sparandet en riktigt dålig nyhet. En för hög avgift ger nämligen ett lägre pris på bostaden.

Läs rapporten här!