Betalar din bostadsrättsförening för hög ränta?
Nästan alla bostadsrättsföreningar betalar för hög ränta på sina lån. I snitt betalar bostadsrättsföreningarna knappt 1,4 procent för föreningens lån. Jämfört med de bästa föreningarna, med en ränta på under 0,5 procent, finns stora möjligheter att sänka räntekostnaderna.

Var tjugonde bostadsrättsförening har gjort ett strålande bra jobb när de förhandlat med bankerna om räntorna på lånen, de betalar 0,5 procent eller lägre. Det betyder att det finns en stor potential för de övriga 95 procenten att också sänka sina lånekostnader. Med rätt förhandling med banken kan en genomsnittlig förening sänka avgiften med 7,5 procent eller 280 kronor per månad för en bostad på 70 kvm. Det framgår av Branlys rapport Sveriges bostadsrättsföreningar 2021.

I snitt betalar bostadsrättsföreningarna knappt 1,4 procent för föreningens lån. För en genomsnittlig förening med 40 miljoner i lån är sparpotentialen ned till 0,5 procent betydande: 360 000 kronor per år. Med tiden blir det mycket stora summor. Pengar som kan användas till sparande, amorteringar, investeringar, lägre avgifter eller en trevlig gårdsfest för alla boende.

Inflationstakten är för tillfället 3 procent. Betalar man en lägre ränta än inflationen så blir realräntan negativ, dvs. man får betalt för att låna. Föreningarna med de lägsta räntorna har således hittills tjänat än 2,5 procent av lånens storlek det senaste året.

Läs rapporten här!