Rapporten "Sveriges bostadsrättsföreningar 2021" släpps idag
Idag släpper Branly en unik rapport som sammanställer det ekonomiska läget i Sveriges bostadsrättsföreningar. Rapporten är den första i sitt slag och redovisar resultaten av ett stort antal ekonomiska analyser. En av slutsatserna är att de flesta föreningarna har en mycket god ekonomi och klarar räntehöjningar på över 2 procentenheter utan att behöva höja avgiften.

Den unika rapporten Sveriges bostadsrättsföreningar 2021 är den första i sitt slag som övergripande analyserar över 5 000 föreningar utifrån ett nationalekonomiskt perspektiv. Rapporten landar i ett flertal viktiga slutsatser.

Hälften av föreningarna har ett så högt sparande att de klarar en räntehöjning med två procentenheter utan att behöva höja avgiften. Detta innebär att medlemmarna sparar betydande belopp i föreningen, vilket inte nödvändigtvis är lönsamt för den enskilde medlemmen som kan ha alternativ användning för pengarna.

Föreningarna bör överväga att sänka avgiften, alternativt säkra att medlen används för att skapa mervärden för alla medlemmar. Avgifterna i föreningarna kan sänkas med nästan 14 procent och fortfarande klara av en räntehöjning med två procentenheter. Detta motsvarar drygt 500 kronor per månad för en bostad på 70 kvm.

Fem procent av föreningarna lånar till en ränta på 0,5 procent eller lägre. Givet att alla andra föreningar kunde låna till samma låga ränta skulle avgifterna i snitt kunna sänkas med 7,5 procent. Detta motsvarar i snitt nästan 300 kronor per månad för en bostad på 70 kvm

15 procent av föreningarna är underfinansierade och avgiften täcker inte föreningens kostnader på sikt. Detta kan även tolkas som att föreningen inte avsätter tillräckliga medel för framtida underhåll. Föreningarna har dessutom ingen buffert för att möta framtida kostnadshöjningar och högre kostnader måste omgående följas av motsvarande avgiftshöjningar.

Läs rapporten här!